Arbuz to jedno z owoców, które bardzo mocno kojarzy się z latem. W dni upalne to nic lepszego na nawodnienie nie ma. Arbuz to owoc z rodziny dyniowatych, uprawiany jak warzywo w klimacie ciepłym. Jednym z największych producentów to Chiny i następnie Turcja, jeśli chodzi o Europę tutaj mamy wiele państw, które dystrybuują arbuzy: Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja, Francja, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Węgry i Ukraina. W Polsce jest to również bardzo popularny owoc uprawiany. Jest to roślina jednoroczna.
źródło: parentinghealthybabies.com
Co zawiera arbuz?
- 92% to woda
- kwas jabłkowy i cytrynowy
- witamina A, B1, B2, C
- potas
- wapń
- magnez
- sód
- fosfor
- żelazo
- miedź
- aminokwasy
źródło: npr.org
Co nam daje zdrowy arbuz?
- polepsza przemianę materii
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów
- jest moczopędny, zalecany przy chorobach nerek i pęcherza
- wspomaga hamować rozwój komórek nowotworowych
- opóźnia proces starzenia
- przyśpiesza regenerację mięśni
- wspomaga kontrolę trójglicerydów we krwi
- wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi, wspomaga układ krążenia
- zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- hamuje proces rozwoju miażdżycy
- działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco na skórę twarzy
źródło: creative-culinary.com
A zatem do zdrowych arbuzów czas start….!!! Wychodzi na to, że arbuz daje nam zdecydowanie dużo więcej zdrowia niż się spodziewałam. A do tego ile pomysłów można kulinarnych zrealizować z pomocą takiego cudownego owocu jakim jest arbuz.
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂