Kuchennie: domowe lody raz!

przez j
0 komentarzy

Kto z nas nie lubi lodów? No na pewno już dzieci!! A kto z nas czyta etykiety na sklepowych lodach? Zapewne tylko niektórzy. Dzisiaj na blogu znajdziecie kilka przepisów na swoje domowe lody.  które bezproblemowo mogą jeść wszyscy zarówno małe jak i duże dzieci. Przepisy są proste, z małą ilością cukru, jeśli w ogóle takowego użyjecie. Ja osobiście zastępuję cukier bananami. Lody bogate w owoce mogą być z zawartością wody mineralnej lub mleka roślinnego, ja używam kokosowego mleka. To co niewątpliwie Wam będzie potrzebne to są foremki na lody, jakie chcecie, jakie Wam się podobają:)

 Pierwszy przepis już kiedyś publikowałam na blogu, ale w ramach przypomnienia: łączycie produkty w  proporcji 1:1 jogurtu naturalnego (ważne żeby był gęsty) oraz serka homogenizowanego możecie dodać taki jaki lubicie. Ja dodaję waniliowe o składzie bardzo prostym, owszem w nim znajduje się cukier, ale nie za dużej ilości. Wymieszany serek z jogurtem pakujecie do foremek lodowych i mrozicie. Jest też alternatywa taka:nie macie jogurtu to nie ma problemu możecie po prostu przelać serek homogenizowany do foremek i zamrozić. W takiej postaci też się nada jako lód-  pożywny, słodki i zimny czyli coś co łączy potrzeby rodzica i dziecka.

 Kolejny przepis też dość prosty czyli po prostu zmiksowanie takich owoców, które lubicie i dodanie do nich na przykład odrobinę mleka kokosowego lub po prostu wody, i również zamrożenie w foremkach lodowych. Ostatnio u nas króluje wersja banan, borówki, brzoskwinia, truskawka z odrobiną mleka kokosowego, ale też dodawałam arbuza, winogrona, kiwi, maliny czy jeżeli niektóre owoce takie jak borówki, brzoskwinia czy truskawki, kiwi, maliny są dość kwaśne i jeśli brakuje Wam słodyczy w tej wersji owocowej to możecie dodać jakiś słód, może być to syrop z agawy, miód, ksylitol, może być oczywiście cukier trzcinowy. Ja podwajam wtedy liczbę bananów.

 Trzecie połączenie i ostatnio jeden z moich faworytów to wersja banan i awokado oraz kakao gorzkie. I tutaj dodajemy proporcje 1 do 1 banan i awokado taki jest oryginalny przepis. Ja osobiście wolę jednak żeby były te lody dość słodkie i czekoladowe więc dodaje na przykład na jedno awokado, dwa banany i jedną łyżkę kakao, ewentualnie dosypuję do odpowiedniego poziomu kakaowości:) Kakao możecie stopniować do takiej ilości, która Wam odpowiada. Im więcej tego kakao wrzucicie tym bardziej czekoladowe te lody będą, ale również mogą być gorzkie, pamiętajcie o tym jeżeli nie lubicie takich lodów o smaku czekolady gorzkiej. Żeby lody były słodsze dorzućcie jakiś słodzik.  

Czwarty przepis to kolejny mój faworyt czyli nic innego jak banany i masło orzechowe, na jednego banana przypada jedna łyżka masła orzechowego. Tak zmiksowane produkty, wrzucacie i mrozicie w foremkach lodowych. Najlepiej używać masła orzechowego o bardzo prostym składzie czyli tak naprawdę z prażonych orzechów bez użycia żadnych innych dodatków. Takie mocno ekologiczne masła są dostępne już dziś na rynku. Jeśli lubicie żeby coś tam chrupała,jest to problematyczne jeśli chodzi o lody to nada się też masło z drobinkami orzechów, ale uważajcie wtedy na zęby:)

 Jeśli jesteście fanami lodów wodnych to świetnie nadaje się świeżo wyciskany sok z pomarańczy i dodatkowo możecie dorzucić trochę soku z cytryny, miętę i macie rewelacyjnie odświeżający lód wodny .

Jeśli chodzi o wersję taką dla dorosłych to zawsze możecie wykorzystać sok z limonki, trochę soku świeżo wyciskanego z pomarańczy, miętę i dorzucić do tego na przykład odrobina rumu. I macie zrobioną wersję  lodową dość mocną:) perfekcyjnie na przykład na grillową imprezę lub spotkanie ze znajomymi w upalny dzień:)

 A teraz………… Keep Calm and Carry On

0 komentarzy
0

You may also like

Napisz komentarz