Ile razy macie tak, że stajecie przed lodówką i myślicie co by tu przegryźć? Ile razy macie ochotę na coś słodkiego, ale średnio jest co pochłonąć?! A może macie jakieś różne składniki w domu, ale wcale nie chcecie jeść samych zbożowych herbatników czy popijać śmietaną?!
Szybki przepis na coś pysznego i zdecydowanie efektownego, proste, bez zbędnego pieczenia, szczególnie w sytuacji kiedy mamy wysokie temperatury na dworze i duszność sprzyjającą burzą.
Potrzebujecie:
250-300 ml (1,5 kubeczka) śmietana 30 %
250 g mascarpone
1 cukier waniliowy lub inny słodzik plus ekstrakt z wanilii
owoce sezonowe
0,5 paczki herbatników zbożowych
50 g masła roztopionego
Co robicie:
Herbatniki ładujecie do strunowego woreczka i rozdrabniacie, bardzo, bardzo. Następnie przerzucacie herbatnikowy pyłek do miseczki i tam łączycie z roztopionym masłem. Powstałą herbatnikową masę rozkładacie do miseczek/kieliszków/szklaneczek/słoiczków jako spód, powiedzmy 1,5 łyżki na porcję i przyklepujecie.
Śmietanę ubijacie, a po ubiciu dodajecie mascarpone po trochu do połączenia się na gładką masę. Oczywiście, śmietanę ubijacie na szybkich obrotach, zaś łączenie śmietany z serem – obroty malutkie.
Możecie dorzucić do całej masy drobno posiekane owoce, lub wkładając do szklaneczek przekładacie troszkę masy i owoce. Możecie też uzyskać kolorową masę dodając do śmietany z mascarpone mus z owoców: czerwoy – truskawki, niebiesko/fioletowe – jagody, borówki.
Na wierzch dekorujecie czym chcecie, my wybrałyśmy wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki z miętą. Pyszne i szybkie!
Smacznego deseru!
A teraz… Keep Calm and Carry On:)