Kuchennie: Risotto z pomidorami

przez j
0 komentarzy

Czasami potrzebny jest obiad szybki i sycący, najlepiej jednogarnkowy. Sezon pomidorowy w pełni, pomidor pyszny jest to czemu by nie wykorzystać pomidora do obiadu, a właściwie skupić się na pomidorze jako głównym składniku obiadu.  I tu wpada na scenę i impetem banalne risotto z pomidorami.

Tak też potrzebujesz:

3 duże pomidory

ok. 200 g pomidorków koktajlowych

ulubione przyprawy ( ja dałam pieprz, bazylię, czosnek)

ok. 200 g ryżu

1 l wywaru rosołowego lub warzywnego ( alternatywa dla zabieganych przyprawa „warzywko” na wodzie;))

cebula

Podsmażamy cebulkę na oliwie, dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. W między czasie kroimy w kostkę duże pomidory, które następnie dorzucamy do garnka, dodaj przyprawy i zalewamy bulionem (3 szkl.). Chwilę się niech popyrkoli, po jakiś 3-5 minutach dorzucamy suchy ryż, gotujemy do miękkości ryżu i wchłonięcia większości bulionu. Resztę buliony dorzuciłam, gdy chciałam następnego dnia podgrzać risotto, gdyż przez noc mocno zgęstniało.

Alternatywa: pomijając punkt podsmażania cebulki, możecie dodać do podsmażanych pomidorów, cebulę suszoną. Też jest ok.

Alternatywa 2: Do podsmażanych pomidorów, zanim dodamy wywar rosołowy, możemy dorzucić inne warzywa typu cukinia, papryka, pieczarka czy marchewka starta – również podsmażyć. Danie będzie bardziej bogate i zdecydowanie smak będzie zmieniony.

Smacznego!

Szybkie i mało skomplikowane danie. Mnie smakowało jeszcze bardziej z dodatkiem parmezanu. Wiecie ser twardy jest słony, ja soli nie używam, więc ser dodał troszkę innego smaku potrawie.

A teraz…do talerzy:) Keep Calm and Carry On:)

0 komentarzy
0

You may also like

Napisz komentarz