Kuchennie: Bananowy chlebek wersja muffinki

przez j

Chlebek bananowy to troszkę zdrowsza wersja zwyczajnych babeczek, napchanych cukrem, już nie mówiąc o kupnych, z pełną gamą różnych E i wszelkich konserwantów:D

Oczywiście, nie musicie bawić się tak jak ja – czyli tworząc muffinki, możecie rzeczony chlebek zrobić w keksówce.

Bazą chlebka jest ciasto, do którego dodajemy wedle uznania to co lubimy z bakalii, a czasem możemy trochę podkręcić smak, dodając kostkę ulubionej czekolady.

Składniki:

3-4 banany dojrzałe

75g roztopionego masła

3/4 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka wanili

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 i 1/2 szklanki mąki (pszennej, pełnoziarnistej – dowolnej)

 

A teraz co robimy?

20160910_112446dsvb

Na początek w misce rozgniatamy banany.

20160910_113051dsvb 20160910_113158dsvb 20160910_113551dsvb 20160910_113652dsvb

Do których dodajemy mąkę, sodę, cukier (oszukujcie na ilości – ja daję niecałe pół szklanki cukru i jeden cukier wanilinowy, może być jeszcze mniej, zależy jakie słodkie lubicie).

Odmierzcie sobie masło, rozpuszczajcie je w czasie ugniatania bananów.

20160910_112725dsvb

Dokładamy jajko…

20160910_113444dsvb 20160910_113511dsvb

Wszystko mieszamy – tak po prawdzie – nie ma znaczenia w której kolejności będziecie dodawać składniki. Jak już je zmieszacie na ładną papkę, dodajcie bakalie czy co tam chcecie. Ja polubiłam się w połączeniu kawałki ziarna kakaowca, pokrojone orzechy włoskie i kostka karmelowej czekolady na wierzch.

20160910_113850dsvb 20160910_114242dsvb

Ciasto jest takie powiedzmy gęstsze niż na naleśniki, ładnie się nakłada do papilotek. Troszeczkę rośnie, jak dokładacie czekoladę, to nie wkładajcie masy pełno do papilotek tylko jakieś 3/4 papilotki.

20160910_114617dsvb 20160910_115347dsvb 20160910_115403dsvb

I tak przygotowaną blachę wsadzamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Oczywiście tak samo robimy z całą keksówkową blachą chlebka 😉

A potem się zajadajcie:D Z tego przepisu wychodzi ok. 15-16 muffinek lub jedna cała keksówka średniej wielkości. Pamiętajcie, że przez dodanie sody (zamiennikiem może być proszek, jeśli ktoś musi) ciast rośnie.

20160910_133544dsvb 20160910_133550dsvb 20160910_133607dsvb

Mnie bardzo smakuje! Kombinujcie z dodatkami, aby odkryć połączenie absolutne:) Co jest fajne -mało czasu wystarczy, żeby zrobić ciasto, 45 min pieczenia to odpowiedni moment, żeby  wypić kawę i poczytać książkę lub przygotować się na przyjście znajomych:)

You may also like

Napisz komentarz