Podoba Wam się to co widzicie na zdjęciu? Skubnelibyście? Może do kawki? No to świetnie trafiliście:) Jak już doskonale wiecie lubię w kuchni szybko, łatwo i smacznie. Zatem jaki miałby być przepis na co nie co słodkiego? No właśnie, biegniecie teraz szybko do kuchni i szykujecie sobie składniki, które Wam się przydadzą do tego przysmaku.
Naszykujcie:
100 g miękkiego masła
80 g (możecie mniej) ksylitolu (może być zwykły cukier, cukier kokosowy lub brązowy)
1,5 op. cukru waniliowego lub esencji waniliowej tak 2-3 łyżeczki
1 jajko
155 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czekolada gorzka może być więcej 😉 jak tam chcecie ja tam Was nie oceniam 😉
Macie? No dobra skoczcie do sklepu po czekoladę, wiem, ostatnia zjadła się sama 🙂
Ok, jak już wszystko naszykowane, wyjmijcie jeszcze mikser, miskę i nastawcie do nagrzania piekarnik na 160 stopni.
Gotowi? Do dzieła, miksujecie masło z cukrem, na około 3 min, dodajecie do tego jajko i dalej miksujecie też podobny czas. Następnie mąka, proszek, szczypta soli – miksujecie. Wymieszane? Dorzućcie czekoladę i wymieszajcie.
Jak macie fajną łyżkę do lodów to nakładajcie kuleczki na brytfannę i lekko spłaszcie, a no tak, nie bulwersujcie się zapomniałam napisać, że brytfanna też się przyda 🙂 Jak nie macie łyżki to zróbcie kuleczki wielkości małej kulki lodów.
Do piekarnika na 15 min lub do zarumienienia. Tak, wiem wyjmujecie miękkie, a jak ostygną to lekko stwardnieją. I gotowe:) Pycha na ciepło i pycha na zimno. A przede wszystkim pycha z kawą:D
Do roboty:) Keep Calm and Carry On:)