Każdy z nas wie jak smakują pomarańcze, to owoce jedne z najbardziej soczyste owoce. Pomarańcz to owoc z grupy cytrusów o charakterystycznym miąższu i skórce. Pomarańcze również są zielone i nadal należą do tej samej grupy. Jest to owoc niskokaloryczny, który zalecany jest do codziennego spożycia w minimum ilości sztuk 1, aby uzupełnić dzienną dawkę witaminy C. Uprawia się je w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. 1/3 światowych zbiorów pochodzi z Brazylii, drugie miejsce producentów zajmuje USA, a dokładnie Kalifornia i Floryda, trzecim krajem są Chiny.
- witamina C w dużej ilości
- beta-karoten
- witaminy z grupy B w tym tiamina
- kwas foliowy
- potas
- błonnik
- flawonoidy
A co daje nam zdrowa pomarańcza?
- wypłukuje toksyny
- ma właściwości antyoksydacyjne
- wpływa korzystnie na organizm w sytuacjach mocno stresowych, przy małej ilości snu, koi nerwy
- łagodzi zmęczenie
- unieszkodliwia alkohol w organizmie
- wspomaga skórę
- utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca
- blokuje pierwszą fazę powstawania komórek nowotworowych
- działa przeciwbakteryjnie
- usprawnia przemianę materii
- wspomaga proces zapamiętywania
Jeśli pojawia Wam się na pomarańczy chociaż jedna kropka pleśni lub nawet w jednym miejscu zaczyna się psuć, nie wystarczy odkroić dany fragment. Cała pomarańcz jest zainfekowana i nie należy jej jeść!
A teraz…Keep Calm and Carry On:)