Lato w pełni, na krzaczkach owocowych owoców nie brakuje. Polskie ogródki, działki czy inne grządki są pełne krzewów agrestowatych czyli porzeczek czy agrestu. Dziś skupimy się na porzeczce każdego rodzaju, a takich wyróżniamy 3: biała, czerwona i czarna. Czarna uważana za najbardziej niesmaczną (gorzką i kwaśną) jest pionierką w kwestii wartości zawartych w owocach.
Porzeczki rosną w klimacie umiarkowanym, bez większych potrzeb gruntowych – tak woda jest potrzebna, więc jeśli macie w swoich ogródkach porzeczki to koniecznie w te upały nawadniajcie je tak jak inne roślinki, oczywiście pod wieczór:) W Polsce generalnie krzewów z rodziny agrestowatych mamy 6, ale głównie skupiamy się na 3 porzeczkach czy agreście.
Co zawiera porzeczka?
- błonnik (najwięcej w porzeczce czarnej na 100 g owoców to jest 7,9 g błonnika)
- witaminy C, B
- rutyna, kwarcetyna
- flawonoidy, antocyjany, fitocydy
- pektyny
- żelazo, wapń, cynk
- epigalotechnina
PAMIĘTAJMY, ŻE OWOCE, WARZYWA CZY ZIOŁA MAJĄ W GŁÓWNEJ MIERZE DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE, A NIE LECZNICZE, JA W SERII KILKA FAKTÓW O PISZĘ WŁAŚNIE O DZIAŁANIACH WSPOMAGAJĄCYCH, PROFILAKTYCZNYCH, A NIE LECZNICZYCH. MOŻEMY SOBIE POMÓC WYKORZYSTUJĄC NATURĘ, ALE W PRZYPADKACH CIĘŻSZYCH ZACHOROWAŃ NIEZBĘDNA JEST WIZYTA U LEKARZA.
Co nam daje porzeczka?
- wspomaga odchudzanie, zapobiega nadmiernego apetytowi
- poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, może łagodzić trądzik
- oczyszcza organizm z toksyn
- poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe, łagodzi choroby wątroby
- wspomaga obniżenie cholesterolu i ciśnienia
- wspomaga układ krążenia
- wspomaga leczenie miażdżycy, gośćca, nerek, migreny czy wg amerykańskich naukowców zatrzymywać ataki astmy
- łagodzi wszelkie zapalenia np. gardła o podłożu bakteryjnym, wirusowym czy grzybicznym
- zapobiega zapaleniom dróg moczowych
- poprawia działanie układu odpornościowego (duża zawartość witaminy C)
Możemy uzyskać z porzeczek sok, który będzie zawierał najwięcej wartości, możemy przetworzyć porzeczki na dżemy, jak również dodać ich do ciast. Popularnie stosuje się porzeczki jako jeden z elementów kompotu.
Tak czy siak, mimo, że ja nie przepadam za porzeczkami, mają spore właściwości, szczególnie przeciw przeziębieniowy, uodparniające – garść porzeczek zawiera dzienną dawkę witaminy C. Czarna porzeczka oczywiście zawiera najwięcej tej witaminy w porównaniu z cytryną czy innymi owocami/warzywami zawierającymi witaminę C. Porzeczka ustępuje tylko miejsca w tej skali owocom róży, które zawierają najwięcej witaminy C. Warto poskubać te owoce i je wykorzystać w kuchni.
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂