Kilka faktów o: PORZECZKA

przez j

Lato w pełni, na krzaczkach owocowych owoców nie brakuje. Polskie ogródki, działki czy inne grządki są pełne krzewów agrestowatych czyli porzeczek czy agrestu. Dziś skupimy się na porzeczce każdego rodzaju, a takich wyróżniamy 3: biała, czerwona i czarna. Czarna uważana za najbardziej niesmaczną (gorzką i kwaśną) jest pionierką w kwestii wartości zawartych w owocach.

Porzeczki rosną w klimacie umiarkowanym, bez większych potrzeb gruntowych – tak woda jest potrzebna, więc jeśli macie w swoich ogródkach porzeczki to koniecznie w te upały nawadniajcie je tak jak inne roślinki, oczywiście pod wieczór:) W Polsce generalnie krzewów z rodziny agrestowatych mamy 6, ale głównie skupiamy się na 3 porzeczkach czy agreście.   keepcalmcarryon - porzeczka

Co zawiera porzeczka?

  1. błonnik (najwięcej w porzeczce czarnej na 100 g owoców to jest 7,9 g błonnika)
  2. witaminy C, B
  3. rutyna, kwarcetyna
  4. flawonoidy, antocyjany, fitocydy
  5. pektyny
  6. żelazo, wapń, cynk
  7. epigalotechnina

PAMIĘTAJMY, ŻE OWOCE, WARZYWA CZY ZIOŁA MAJĄ W GŁÓWNEJ MIERZE DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE, A NIE LECZNICZE, JA W SERII KILKA FAKTÓW O PISZĘ WŁAŚNIE O DZIAŁANIACH WSPOMAGAJĄCYCH, PROFILAKTYCZNYCH, A NIE LECZNICZYCH. MOŻEMY SOBIE POMÓC WYKORZYSTUJĄC NATURĘ, ALE W PRZYPADKACH CIĘŻSZYCH ZACHOROWAŃ NIEZBĘDNA JEST WIZYTA U LEKARZA.

keepcalmcarryon - porzeczka3

 

Co nam daje porzeczka?

  1. wspomaga odchudzanie, zapobiega nadmiernego apetytowi
  2. poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, może łagodzić trądzik
  3. oczyszcza organizm z toksyn
  4. poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe, łagodzi choroby wątroby
  5. wspomaga obniżenie cholesterolu i ciśnienia
  6. wspomaga układ krążenia
  7. wspomaga leczenie miażdżycy, gośćca, nerek, migreny czy wg amerykańskich naukowców zatrzymywać ataki astmy
  8. łagodzi wszelkie zapalenia np. gardła o podłożu bakteryjnym, wirusowym czy grzybicznym
  9. zapobiega zapaleniom dróg moczowych
  10. poprawia działanie układu odpornościowego (duża zawartość witaminy C)

Możemy uzyskać z porzeczek sok, który będzie zawierał najwięcej wartości, możemy przetworzyć porzeczki na dżemy, jak również dodać ich do ciast. Popularnie stosuje się porzeczki jako jeden z elementów kompotu.

Tak czy siak, mimo, że ja nie przepadam za porzeczkami, mają spore właściwości, szczególnie przeciw przeziębieniowy, uodparniające – garść porzeczek zawiera dzienną dawkę witaminy C. Czarna porzeczka oczywiście zawiera najwięcej tej witaminy w porównaniu z cytryną czy innymi owocami/warzywami zawierającymi witaminę C. Porzeczka ustępuje tylko miejsca w tej skali owocom róży, które zawierają najwięcej witaminy C. Warto poskubać te owoce i je wykorzystać w kuchni.

A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂

You may also like

Napisz komentarz