Orzechy czyli jedne z najbardziej znanych bakalii, często używane w kuchni, zarówno w deserach jak i daniach głównych. Bakalie te mogą być używane do panierowania mięsa, jako dodatek do sałatek, element śniadaniowej owsianki jak i baza kremu w torcie. Jakie wyróżniamy orzechy: włoskie, laskowe, pini, macadamia, pistacjowe, migdały, nerkowce, brazylijskie, pekan, ziemne.
Wszystkie typy orzechów zawierają dużą ilość tłuszczów (nienasycone kwasy tłuszczowe) i białka. Przez tłuszcz, są postrzegane jako bardzo kaloryczne, Aczkolwiek ze względu na dużą zawartość tych składników, orzechy są często stosowane jako zamiennik białka zwierzęcego.
Orzechy mają w swoim składzie:
- witaminy A, B1, B2, niacyna, E, PP,
- potas,
- żelazo,
- kobalt,
- fosfor,
- magnez,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Co nam dadzą?
Tak, orzechy obniżają poziom cholesterolu. Zdecydowanie przyspieszają przemianę materii. Co więcej, działają kojąco na błony żołądka. Co najważniejsze, wspomagają pracę mózgu, są pomocne przy wysiłku umysłowym, koncentracji, uczeniu się i zapamiętywaniu. Sumując, orzechy wspomagają cały układ nerwowy.
Zatem, jako przekąska orzechy sprawdzają się rewelacyjnie. Oczywiście, nie objadajmy się nimi nieustannie, co za dużo to niezdrowo, ale czemu zamiast czekoladowego batonika nie zjeść garści orzechów?! Więc właśnie, orzechy warto mieć w zapasie, w każdej chwili możemy przegryźć i wspomóc naturalnie nasz organizm.
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂