Myślę, że prezenty cieszą każdego, małego czy dużego. Chyba też nadszedł taki moment, że zaczynam myśleć, że fajnie jest coś zrobić samodzielnie, że to bardziej cieszy. I tak też w tym roku takie otóż postanowienie uczyniłam – prezenty made by me:D
I wiem, że może takie rzeczy szczególnie w postach pojawić się powinny przed Świętami, bo na przykład byście chcieli coś takiego podarować komuś bliskiemu. Ale niestety, sporo osób, których te prezenty dotyczą pojawia się w tych skromnych, blogowych progach. I dlatego też już teraz z tymi moimi pomysłami, przychodzę do Was po Świętach:D
żródło: www.weknowyourdreams.com
Jeśli chodzi o prezenty świąteczne to najważniejsze jest dać coś od serca. Ja mam swoją dodatkową zasadę – przydatne / pożyteczne:D
HOMEMADE SPICY JAR / ręcznie robiony słoiczek przypraw/
Nie chodzi mi tu o to, żeby samodzielnie dmuchać ze szkła słoiczki, a skomponować samodzielnie przyprawę. W tym roku postawiłam na coś co każdy może wykorzystać czyli włoska przyprawa prowansalska.
Co nam będzie potrzebne to jakby oczywiste różne przyprawy…
Gramaturę musicie sami sobie ustalić – w zależności od tego ile potrzebujecie gotowej przyprawy. I tak na przykład ja potrzebowałam trochę tej aromatycznej mieszanki więc początkowo robiłam według przepisu:
- 1/2 szklanki bazylii suszonej
- 1/2 szklanki majeranku
- 1/2 szklanki oregano
- 1/4 szklanki rozmarynu
- 1/4 szklanki tymianku
- 2 łyżki czosnku granulowanego
Oczywiście potrzebujemy jeszcze parę rzeczy…
Wszystkie gadżety, które chcecie wykorzystać do dekoracji słoiczków, różne rodzaje słoiczków – to Wasza wyłącznie inwencja twórcza.
Zatem po wymieszaniu wszystkich przypraw, zapełniamy słoiczki:D
Dla mnie ważne było również to, aby każdy obdarowany wiedział co wchodzi w skład przyprawy, możecie również umieścić informację o dacie przygotowania mieszanki. No i oczywiście cóż to takiego jest:D
HOMEMADE HONEY CINNAMON BUTTER / ręcznie robione masło cynamonowo-miodowe/
To jeden z prostszych przepisów, może być zastępstwem dla masła orzechowego. Jeśli macie małe słoiczki to zdecydowanie polecam na prezent:D
Co potrzebujecie…
A oto i przepis:
- 1 szkl. miodu
- a szkl. miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Łączycie wszystkie składniki razem, miksujecie do osiągnięcia kremowej konsystencji. Przekładacie do słoiczków i dekorujecie jak chcecie:D I koniec:D
Na karteczka doczepionych napisałam skład i oczywiście datę najlepszą do spożycia – masło może trochę leżeć w lodówce, jak to masło. Ale najlepsze jest w przeciągu miesiąca od zrobienia. I pamiętajcie podaje się je w pokojowej temperaturze, a przechowuje w lodówce:D
I jak Wam się podoba?
A teraz….Keep Calm and Carry On 🙂
Ps. Jutro kolejna odsłona prezentu DIY