Kolejne trzy przepisy, możecie modyfikować, każdy lubi kombinować w kuchni. Do dzieła!
Biszkopciki waniliowe
Dokładnie autorem jest Alaantkowe, w ich książce znajdziecie przepis, ale jeśli chcecie już to:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ziemniaczanej
2 łyżki słodu( oryginał mówi o cukrze kokosowym, należy pamiętać, że jest mnie słodki), ja testowałam syrop z agawy, sprawdza się super
wanilia (ilość wedle uznania)
Białka ucierasz na pianę ze słodem, zatem troszkę to trwa. Następnie dodajesz po trochu pozostałe składniki, tym razem mieszając łopatką.
Na blaszce wykładasz kupki masy łyżką, pieczesz w 180 stopniach około 10-12 minut. Kontroluj zarumienienie.
Jedno jest ważne: TRZEBA SZYBKO ZJEŚĆ, szybko wysychają.
Sos szpinakowy do makaronu
2 szalotki
3-4 garście świeżego szpinaku
parmezan
śmietana/jogurt naturalny
przyprawy wedle uznania (ja biorę troszkę pieprzu i przyprawę toskańską)
Do podsmażonej cebulki dorzucam pokrojony, świeży szpinak. Przesmażam na oliwie, do momentu, aż liście zmiękną. Dorzucam przyprawy, troszkę parmezanu. Dolewam śmietanę (ja ją łączę z jogurtem). Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na gazie. Gotowe! Dogotujcie swój ulubiony makaron i smacznego! Aaaaaaa, świetnie będzie się komponowało z fetą. Szpinak i feta świetnie się uzupełniają.
Kluseczki jedwabne
Czy jak kto woli: śląskie lub z dziurką.
1 kg ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych
mąka ziemniaczana
sól
Ja osobiście nie solę, ze względu na Julię, ale jak wolicie solone, to się nie krępujcie. W garnku ugniecione ziemniaki dzielicie na 4, wyciągacie 1/4 porcji i w to miejsce wsypujecie mąkę ziemniaczaną, na równo z ziemniakami. Ugniatacie łapkami. I następnie formujecie kluseczki. Do wrzątku wrzucacie kluseczki, jak wypłyną na wierzch są gotowe:D
I jak? Smakowicie?
A teraz…Keep Calm and Carry On:)