Słonecznik to jedno z popularniejszych roślin chyba na całym świecie. Pochodzi z kontynentu amerykańskiego natomiast mamy około 70 gatunków, słonecznik zwyczajny jest ogólnie dostępny, nie wymaga zbyt niezwykłych warunków uprawy. Zatem u nas w wielu miejscach można takie słoneczniki spotkać. Jest to głównie roślina oleista, wykorzystywana do tłoczenia oleju. Ale ja dziś skupię się na tym co możemy wykorzystać w różnych daniach czyli nasionka słonecznika.
Słonecznik- nasionka zawierają:
- witaminy A, B6, D, E
- kwas foliowy
- kwasy Omega-3
- aminkwasy
- magnez, potas, cynk, wapń, żelazo
Co nam daje?
- wzmocnienie układu kostnego, nerwowego, krwionośnego
- łagodzi alergię, skutki uboczne leków, objawy stanu przedmiesiączkowego, ból migrenowy lub innego pochodzenia
- poprawia koncentrację, system immunologiczny, wygląd skóry, koloryt, widzenie
- obniża zły cholesterol i ciśnienie (polecany przy nadciśnieniu tętniczym)
- zmniejsza ryzyko zawału, ryzyko raka jelita grubego, krzywicy u dzieci czy osteoporozy u dorosłych
- wspomaga odporność na stres
Jest to niewątpliwie bardzo zdrowe ziarenko, dodawane może być właściwie do wszystkiego, deserów, sałatek mięs, smoothies i wielu innych. Ale czy bezkarnie można jeść?! Jeśli ktoś jest na diecie, oczywiście niech dodaje słonecznika do swoich potraw, ale z umiarem. Należy pamiętać, że jedna garść ziarenek to 100 g, które zawiera 541 kcal. Przy liczeniu kalorii należy o tym pamiętać, w pozostałych przypadkach, zdrowie jakie daje słonecznik tylko wpływa pozytywnie na użytkowanie go w większej ilości.
A teraz…Keep Calm and Carry On:)