Jednym z najczęściej podawanych do obiadu iście polskiego z warzyw są buraki, oczywiście, wersji jest co najmniej kilka….zasmażane, z jabłkiem, na ciepło, na zimno itd…..Ale czy podając to oto tradycyjne warzywo, jakakolwiek gospodyni zastanawia się co nam daje taki burak lub jak go przyrządzić, żeby był najlepszy nie tylko pod względem smakowym?! Zapewne nie, więc drogie czytelniczki (a na bank kiedyś szykowałyście buraki na obiad) oto pigułka wiedzy o burakach:D
Przede wszystkim mamy 12 gatunków buraków, z czego najpopularniejszy to odmiana zwyczajna. Uprawa tego warzywa to basen Morza Śródziemnomorskiego, południowa Europa, północna Afryka i południowo-zachodnia Azja. Oczywiście Polska jest bogata jeśli chodzi o uprawę buraka zwyczajnego i cukrowego. Warzywo to znane jest od ok. 4000 lat, oszałamiająco karierę odniosły buraki cukrowe w czasach Napoleona, kiedy to poszukiwano nowego sposobu na pozyskanie cukru.
Istotne jest to, że burak jest warzywem niskokalorycznym. Ale co więcej bogatym w minerały.
Zawiera:
- kwas foliowy
- witaminę C, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 (niska ilość)
- (wysokie stężenie) żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez (dwa ostatnie rzadko są spotykane w warzywach, dlatego jest to drogocenne źródło)
- przeciwutleniacze
- białko
- cukry
W czym nam pomaga:
- wspomaga układ krwionośny – anemia, niedotlenienie, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie
- prawidłowy rozwój płodu
- profilaktyka nowotworowa – białaczka
- działanie wykrztuśne (sok) – angina, mononukleoza, grypa
- równowaga żołądka – nadmiar alkoholu, zbyt mięsna dieta
- łagodzi objawy menopauzy
- zmniejsza ryzyko osteoporozy i artretyzmu
- zapobiega wolnym rodnikom
- łagodzi objawy depresji, nerwicy, stresu
- łagodzi bóle kręgosłupa, korzonków, bóle menstruacyjne
UWAGA! Nie powinny jeść buraków osoby cierpiące na cukrzycę, natomiast w dużych ilościach zalecany jest dzieciom i kobietom w ciąży.
Botwinka czyli nowalijka buraka jest jeszcze mniej kaloryczna, bo składa się w głównej mierze z wody. Zawiera duże ilości potasu, fosforu, sodu i żelaza, dodatkowo witaminę A, B1, B2, PP, E i C, witaminy C jest w botwince tyle co w soku z cytryny. Niestety, jednak ze względu na zawartość dużą kwasu szczawiowego, nowalijki tej nie powinno się jeść w dużych ilościach, szczególnie unikać powinny osoby cierpiące na kamicę nerkową i bóle stawów.
Buraki powinno gotować się w skórce, aby wszystkie wartości zostały zatrzymane wewnątrz warzywa, nie powinno się gotować bez skórki, ewentualnie w zupie, ze względu na to, że minerały zawarte w warzywie rozpuszczają się w wodzie. Najbardziej jednak wartościowe buraki to te upieczone w skórce w piekarniku oraz przetworzone na sok buraczany.
Zatem po buraki, można je jeść w większych ilościach:)
A teraz….Keep Calm and Carry On:)