Zielona herbata znana od stuleci, ale jednak zdecydowanie bardziej doceniana w krajach azjatyckich. Możemy wyróżnić ogromną ilość rodzajów takiej herbaty. Ale najpopularniejsza wersja to sencha.
Co zawiera zielona herbata – generalnie bogata jest w teinę, witaminy B, C i E, do tego przeciwutleniacze, fluor, flawonidy, sole mineralne i garbniki. Wszystkie te składniki na coś wpływają. Teina pobudza koncentrację, garbniki działają przeciw nowotworom, przeciwutleniacze wspomagają pozbycie się toksyn z organizmu. Zatem jakie dokładnie daje nam korzyści ten napój?
- pobudza, w szczególności przy pierwszym parzeniu
- uspokaja przy drugim parzeniu
- redukuje napięcie emocjonalne i stres
- wspomaga działanie hamujące rozwój bakterii układu pokarmowego w tym Helicobacter pylori
- pobudza metabolizm i wytwarzanie soku trawiennego
- obniża poziom złego cholesterolu
- wspomaga odchudzanie
- działa korzystnie na układ moczowy w szczególności na pęcherz moczowy
- jeśli chodzi o układ krwionośny to zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób serca
- chroni zęby przed próchnicą
Jako napar ostudzony może być pity dla ochłodzenia, ale jednak nadaje się również do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek i powiek.
Ważny jest również sposób parzenia. Jedną łyżeczkę herbaty zalewamy wodą o temperaturze ok. 80 stopni, zaparzać należy przez 3-4 minut. Herbata ta słabsza ma lepszy smak, zbyt duża ilość herbaty może dać mocno gorzki posmak. Wystarczy wtedy herbatę rozcieńczyć wodą, wtedy skorzysta na tym smak.
Nic lepszego na chłodny wieczór czy poranek jak filiżanka ciepłej herbaty, tym bardziej jeśli jest to zielona herbata.
A teraz…Keep Calm and Carry On:)