Czym jest siemię lniane? Po co się to spożywa i co nam daje?
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, mocno oleiste. Podawane w formie nasion, oleju lub mączki. Zawierają: tłuszcz, błonnik, białka, witamina B1, B6 oraz magnez, wapń, żelazo, cynk, a także przeciwutleniacze.
Co nam daje to znane siemię lniane?
- wewnętrznie:
- stosowane jest w stanach biegunki, zaparcia i wspomagająco dla perystaltyki jelit
- również wspomaga łagodzenie nieżytu żołądka i nadkwasoty
- łagodząco w stanach owrzodzenia układu pokarmowego
- wspomaga obniżenie złego cholesterolu LDL
- jak również stosuje się jak alternatywna metoda dla łagodzenie objawów nowotworów
- ze względu na to, że siemię lniane ma w sobie kleistą substancję, wspomaga łagodzenie suchego kaszlu
- tym samym polecane jest do nawilżania śluzówki gardła
2. zewnętrznie:
- jako odżywka do włosów – nawilża suche i zniszczone włosy
Zatem, możemy mączkę czy nasionka dodawać do potraw wszelkich, owsianka, musli, manna, sałatka etc. wszędzie się nada ze względu na swój znikomy smak. Nie będzie psuć kompozycji smakowej dania.
Ja osobiście nie przepadam za postacią nasionek, nie wygląda mi to apetycznie, zatem wolę mączkę z lnu. Natomiast w Rossmannie możemy zakupić tzw. koktajle waniliowe, których bazą właśnie jest siemię lniane. W tym wypadku, mnie osobiście ta forma mnie rewelacyjnie pasuje. Dodatkowo ze względu na zawartość białka i błonnika łagodzi odczucie głodu. Każdy tego typu produkt, gdzie bazą jest właśnie len w każdej postaci będzie działać tak samo. Zachęcam!
Zatem nie bójmy się lnu w postaci nasionek, mączki etc….
A teraz…Keep Calm and Carry On:)