991
Awokado to kolejne z pełnych cudowności owoców. Potocznie mówi się, że to wiecznie zielone drzewo. Co ciekawe, abyśmy zjedli dojrzałe awokado owoc ten musi dojrzewać od 6 do 8 miesięcy. Drzewa awokado uprawiane jest w Ameryce Południowej. A 100 g tek zielonego cuda to 221 kcal.
- błonnik
- węglowodany
- tłuszcze
- białko
- woda
- luteina
- zeaksantyna
- witaminyA, B1, B2, C, E, PP, K, H
- kwas pantotenowy
- wapn, potas, fosfor, miedź
Co zatem zdrowotnie daje awokado?
- wspomaga oczy
- działa zapobiegawczo w kwestii miażdżycy
- wspomaga proces leczenia zaburzeń metabolizmu tłuszczów
- normalizacja wątroby i wspomaganie leczenie stłuszczenia wątroby
- może przeciwdziałać wirusowi HCV i wirusowi WZW typu C
- obniża zły cholesterol
- przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi
Zatem całkiem zdrowe to zielone maleństwo:) Do jedzenia!!!
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂