Co mają wspólnego żółtko jajka, pszenica i sałata?! A no właśnie są bogate w kwas foliowy. Większość z Was w tej chwili sobie nie wiem co pomyślała, ale stawiam, że większości z Was kwas foliowy kojarzy się tylko z ciążą i tabletkami łykanymi dla zdrowia płodu. I owszem, głównie tak jest, ale nie aż tak zawsze:D
Weźcie do ręki pierwszy z brzegu suplement diety – w każdym z nich mimo wielu różnych witamin czy substancji mineralnych jest też kwas foliowy, ale dlaczego?
Kwas foliowy czyli inaczej zwana witamina B9, witamina M czy też folian, folacyna to substancja potrzebna każdemu człowiekowi od momentu poczęcia do później starości. Kwas foliowy czyli folacyna obecna jest nawet w kosmetyce białej, a wszystko dlatego, że ma dobry wpływ na organizm, skórę, włosy i paznokcie. Najlepiej wchłanialna w towarzystwie witaminy C, która chroni folian przed rozpadem.
Nie rozumie tylko czemu w mediach wszystkich jeśli pada hasło kwas foliowy to wszyscy myślą tylko o tym, że jest to tylko z przeznaczeniem dla kobiet w ciąży, a to nic mylnego. Niestety, media nie zmieniają tego światopoglądu i wiele osób nie wie, że niedobór tego składnika w organizmie może poważnie wpłynąć na człowieka.
Co takiego daje nam witamina B9???
- Kwas foliowy obecny jest w procesach w cząsteczce DNA – wszyscy je mamy!!
- wraz z witaminą B12 odpowiada na tworzenie czerwonych krwinek
- niektórzy medycy twierdzą, że chroni przed nowotworami
- wpływa na unormowany poziom homocysteiny czyli aminokwasu, który w nadmiarze może wpływać na choroby serca, miażdżycę, uszkodzenie naczyń krwionośnych czy poziom cholesterolu
- usprawnia układ pokarmowy, wchodził w skład substancji odpowiadających za wytwarzanie soków żołądkowych
- usprawnia system nerwowy i polepsza sen, samopoczucie i koncentrację
- polepsza kondycję włosów i paznokci, a tym samym skórę
Co może wywołać niedobór witaminy B9?
- przemęczenie
- roztargnienie
- depresję
- niedokrwistość
- stany zapalne
- choroby układu krwionośnego
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
Gdzie znajdziemy ten składnik?
- pomijając wszystkie suplementy diety i kwas foliowy czysty w aptece
- warzywa surowe: szpinak, sałata, buraki, kapusta, brokuł, kalafior, szparagi, pomidor
- orzechy
- żółtko jajka
- banan, pomarańcze, awokado
- groch, fasola, soczewica, soja
Wysoka temperatura niestety wpływa na rozpad 70% kwasu foliowego, dlatego ważne jest, aby większość ( tego co się da oczywiście0 jeść w postaci surowej).
Pamiętajcie, że zarówno nadmiar jak i niedobór mogą wpływać na organizm negatywnie. Jeśli ktoś chce stosować kwas foliowy (mężczyźni także mogą!), a ma tak jak ja problem z zawartością żelaza we wszystkich suplementach diety typu kompleks witamin, kupcie sobie 30 tabletek kwasu foliowego, naprawdę, nie tylko ciąża jest uzasadnionym przypadkiem brania tej witaminy:)
NOWINKA!!! Folacyna jest składnikiem wpływającym na zabarwienie skrzydeł motyli:) Czemu więc nie być pięknym jak motyl:)
A teraz….Keep Calm and Carry On:)