Jagody goji to owoce krzewu kolcowoju chińskiego, w medycynie tybetańskiej i chińskiej znane są od 2 tysięcy lat. W Polsce moda się dopiero zaczyna, sama Madonna zajada siętymi bakaliami, co na bank przysporzy jagodom popularności.
Można je jeść w ilości ok 35 sztuk dziennie, najlepiej jako dodatek do jogurtów. Wpływają korzystnie na system immunologiczny, chronią wątrobe i oczy.
Co w nich takiego jest, że są takie zdrowie?
Zeaksantyna – chroni wątrobę i poprawia ostrość widzenia, organizm nie jest w stanie sam sobie tego składnika dostarczyć.
Polisacharydy i witamina C – oczywiście wspomaga układ odpornościowy.
Witamina E i selen – działanie przeciwnowotworowe.
Zatem zacznijmy się zajadać, sama spróbowałam – dość słodki, ale delikatny smak, z jogurtem w sam raz. Smaczne i przede wszystkim zdrowe!!
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂