Jeśli nie chce Wam się zbyt dużo spędzać w kuchni to ten przepis jest dla Was:) Szybkie danie jednogarnkowe.Czas: 30-40 min.
kawałek boczku wędzonego – tym razem miałam kawałek o wadze ok. 300 g.
paczka groszku mrożonego (Hortex ma pojemność 450 g.)
makaron drobny – małe muszelki/kokardki
kawałek masła ok. 25 g.
oliwa z oliwek
śmietana – najlepsza do zup
pieprz, przyprawa typu warzywko (ekologiczna najlepsza), trochę listków bazylii lub bazylia suszona
trochę wody
ser do dekoracji typu parmezan
Pokroić boczek na paseczki, w miarę cienkie. Na patelnię wlać sporo oliwy i dołożyć kawałek masła, wrzucić boczek i wrzucić trochę pieprzu. Smażyć, aż będzie złocisty i tak wysmażony jak lubisz.
W garnku zagotować wodę z solą na makaron, ugotować wybrany makaron al dente.
Po usmażeniu boczku, dorzucić paczkę mrożonego groszku, może być dopiero wyjęty z zamrażalki, jeśli jest odmrożony wystarczy minuta smażenia, jeśli zamrożony to dłużej aż zmięknie.
Następnie dodać mały kubek śmietany to wychodzi jakieś 4 – 5 łyżek, mieszamy łącząc wszystko. Dolewamy wodę, aby śmietana utworzyła gładki, kremowy sos. Dorzucamy przyprawę warzywko i bazylię. Kolejna minuta na patelni, po tym dorzucamy makaron i chwilę, niedługą, smażymy.
Następnie na talerzu już posypujemy serem i dekorujemy jeśli chcemy:) Voila!!
Smacznego!!
A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂