Zgaga – jak sobie z nią poradzić?

Zgaga to jedna z częstych dolegliwości żołądkowych, często również występuję jako jeden ze “skutków ubocznych” ciąży, jak sobie z tym poradzić?

keepcalmcarryon-zgaga

Zgaga to uczucie bolesnego pieczenia, najczęściej w okolicy zamostkowej, często ciągnący się do gardła. Jest to spowodowane cofnięciem się kwaśnego soku żołądkowego z żołądka do przełyku.

Co wzmaga to kiepskie uczucie?

  • alkohol, napoje z zawartością kofeiny – kawa, herbata, cola
  • owoce cytrusowe, soki
  • pomidory
  • czekolada
  • ostre przyprawy, ostre i tłuste potrawy
  • mięta
  • orzeszki ziemne

From the mouth of a man a fire erupts.Co może pomóc – zdecydowanie zmiana diety, wyeliminowanie substancji wzmagających cofanie się kwasu żołądkowego.

Farmakologia: leki neutralizujące kwasy żołądkowe zawierające pantoprazol, omeprazol, famotadynę, ranitadynę.

Natomiast często zgaga występuję u kobiet w ciąży.

Pregnant woman eating tomatoesZgaga w pierwszych miesiącach ciąży pojawia się ze względu na działanie progesteronu na rozluźnienie mięśni przełyku. W późniejszych miesiącach, powiększająca się macica uciska żołądek, powodując cofnięcie kwasu. Tu raczej nie stosujemy farmakologicznego leczenia.

Jak sobie pomóc? Nawet nie mogąc przyjmować leków?

Siemię lniane, jałowiec – wspomagają niwelowanie objawów zgagi. Migdały i rumianek również mają szeroko znane takie działanie. Migdały stosujmy jako przekąskę, nieprzetworzone migdały zneutralizują zgagę. Wywar z nasion jałowca należy pić po jedzeniu, a z siemienia lnianego dobrze jeść kisiel. Oczywiście rumianek tradycyjnie parzymy i pijemy.

Dobrym sposobem na złagodzenie objawów zgagi jak i neutralizowania soków żołądkowych jest sok z aloesu, picie go przed posiłkiem przynosi ulgę.

keepcalmcarryon-siemie-lniane

A Wy jak sobie radzicie ze zgagą?

A teraz…Keep Calm and Carry On:)