@UrbanWarriorNYC oto przepis, jutro postaram się dodać zdjęcia:)
Składniki:
2-3 łyżki owsianki najlepiej górskiej (błyskawiczna robi się ciapkowata)
kilka łyżek jogurtu naturalnego ( do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji – ja daje ok. 2-3)
owoce sezonowe, bakalie, miód i cynamon, siemie lnianę dla chętnych:)
Sposób zrobienia:
Rano wsypuje do miseczki owsiankę, zalewam wrzątkiem, żeby spulchnić (woda nie zakrywa owsianki całkowicie), przykrwam talerzykiem i zabieram się za krojenie owoców.
Letem: ćwartkę brzoskwini, trochę arbuza, jak są to 1-2 truskawki, dosypuje jagody – zależy co masz do dyspozycji:)
Zimą skupiam się na bakaliach i jabłku i bananie.
Bakalie biorę: 2 morelki, orzeczy ziemne niesolone, słonecznik, możesz dać rodzynki, żurawinę jak lubisz, ja nie przepadam. Można dodać tak naprawdę wszystko co się chce:)
Jak owsianka namięknie, dorzucam owoce, wybrane bakalie, łyżeczkę miodu i troszkę cynamonu, można dorzucić siemie lniane.
Jak rano nie ma się czasu to owoce i bakalie szykuje sobie na zaś dzień wcześniej albo hurtem kroję więcej i jest na kilka dni, a rano zostaje tylko zmiękczenie owsianki:) Zalewamy i możemy dalej się szykować:)
Jest to bardzo sycące śniadanie, na długo wystarcza:) Niektórzy nie przepadają za owsianką, ale można się przyzwyczaić:)
Smacznego:)
P.S. wiadomo, że takie owoce, owsianka i siemie mają same dobre właściwości:)