kuchennie: Carbonara

przez j

SONY DSC

Składniki:

SONY DSC

 

 

 

makaron typu spaghetti (ja tym razem miałam pełnoziarnisty)

kawałej boczku wędzonego (kroimy tyle ile chcemy skwarków)

2-3 jajek ( w zależności na ile makaronu)

ser parmezan

Sposób przygotowania:

1. Kroimy boczek w kostke i podsmażamy aż uzyskamy ładnie zarumienione skwarki.

SONY DSCSONY DSC

2. Gotujemy makaron.

SONY DSC

 

 

 

3. Roztrzepujemy jajko z wegetą / ekologiczną jarzynką, solą, pieprzem.

SONY DSC

 

 

 

4. Do jajka dodajemy parmezan (trochę, ja wsypywałam na oko, jakieś 2 łyżki stołowe)

SONY DSC

 

 

 

5. Po ugotowaniu makaronu, przekładamy go do półmiska i zalewamy przygotowanym jajkiem z serem.

SONY DSC

 

 

 

6. Dodajemy skwarki.

SONY DSC

 

 

 

7. Możemy podawać na talerze, posypując jeszcze parmezanem:) Ja udekorowałam bazylią, chociaż nie jest to do końca pasujące:)

 

SONY DSCSONY DSC

 

 

 

Smacznego:)

A teraz… Keep Calm and Carry On 🙂

You may also like

Napisz komentarz