Amerykańskie co nie co:)

przez j

Podoba Wam się to co widzicie na zdjęciu? Skubnelibyście? Może do kawki? No to świetnie trafiliście:) Jak już doskonale wiecie lubię w kuchni szybko, łatwo i smacznie. Zatem jaki miałby być przepis na co nie co słodkiego? No właśnie, biegniecie teraz szybko do kuchni i szykujecie sobie składniki, które Wam się przydadzą do tego przysmaku.

Naszykujcie:

100 g miękkiego masła

80 g (możecie mniej) ksylitolu (może być zwykły cukier, cukier kokosowy lub brązowy)

1,5 op. cukru waniliowego  lub esencji waniliowej tak 2-3 łyżeczki

1 jajko

155 g mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 czekolada gorzka może być więcej 😉 jak tam chcecie ja tam Was nie oceniam 😉

Macie? No dobra skoczcie do sklepu po czekoladę, wiem, ostatnia zjadła się sama 🙂

Ok, jak już wszystko naszykowane, wyjmijcie jeszcze mikser, miskę i nastawcie do nagrzania piekarnik na 160 stopni.

Gotowi? Do dzieła, miksujecie masło z cukrem, na około 3 min, dodajecie do tego jajko i dalej miksujecie też podobny czas. Następnie mąka, proszek, szczypta soli – miksujecie. Wymieszane? Dorzućcie czekoladę i wymieszajcie.

Jak macie fajną łyżkę do lodów to nakładajcie kuleczki na brytfannę i lekko spłaszcie, a no tak, nie bulwersujcie się zapomniałam napisać, że brytfanna też się przyda 🙂 Jak nie macie łyżki to zróbcie kuleczki wielkości małej kulki lodów.

Do piekarnika na 15 min lub do zarumienienia. Tak, wiem wyjmujecie miękkie, a jak ostygną to lekko stwardnieją. I gotowe:) Pycha na ciepło i pycha na zimno. A przede wszystkim pycha z kawą:D

Do roboty:) Keep Calm and Carry On:)

 

You may also like

Napisz komentarz