Kuchennie – urodzinkowa kolacja

SONY DSC

Ponieważ Pewna Osóbka ma dzisiaj urodziny, trzeba było jakąś kolacje wczoraj urządzić. I oto efekty mojej pracy:)

Ciasto marchewkowe – tym razem w wersji ala tort

Składniki:

1 i 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. utartej karotki ( ja biorę na oko 4 marchewki)
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru ( można troszkę oszukiwać)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli

SONY DSC

Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać następnie mąkę i olej. Po wymieszaniu, dodajemy marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Pieczemy w 180 stopniach C – zależy od piekarnika ile – ok. 1 h. Trzeba sprawdzać patyczkiem  czy środek ciast już jest suchy.

SONY DSC

Ja tym razem zrobiłam ciasto ala tort, naszykowałam sobie masę na bazie mascarpone z podwójnej ilości, tą masę normalnie kładzie się jako polewa, przepis i składniki są na ilość potrzebną do polewy, więc ja sobie podwoiłam.

Polewa:

 250 g sera mascarpone
2-3 łyżeczki esencji z wanilii
2 łyżki cukru pudru (przesianego, żeby nie było grudek)

Mieszamy i już:) Ja jeszcze wycisnełam kilka kropli soku z pomarańczy, żeby mi się z dekoracją komponowało. Po przełożeniu ciasta masą serową i nałożeniu masy na wierch ciasta, udekorowałam plastrami pomarańczy.

SONY DSC

Następnie zrobiłam babeczki w formie muffinkowej:) Przepis od Agaty z blogu kuchnia Agaty

Składniki:

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki wanili
szczypta soli
owoce

Ja wybrałam czereśnie jak w oryginale i jagody.

SONY DSC ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, wanilię, olej i po wymieszaniu, wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Nakładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po jednej łyżce ciasta i na wierzch owoce:)  Pieczemy w nagraznym piekarniku na 200 stopni C około 15 minut – ja wydużam do 20, żeby dobrze się zarumieniły, szczególnie te z jagodami. Pycha!

Do tego wszystkiego ze względu na upał zrobiłam ala lemoniadę.

Składniki:

 listki świeżej mięty (ok 10 – 13)
sok z połowy pomarańcza
sok z połowy cytryny
plastry pomarańcza i cytryny
dwie łyżeczki cukru brązowego ( można więcej jeśli ktoś nie lubi kwaśnego)

Zalałam wrzątkiem, ze względu na mięte, dodałam po ostygnięciu kostki lodu.

Wyszło całkiem smaczne, chociaż powinno się mniej cytryny w moim przypadku, bo pomarańcz nie był najsłodszy.

SONY DSC

Do tego była wędlinka, sałatka grecka, mozzarella z pomidorem, pieczony kurczak z sosami:) Mam nadzieję, że smakowało:)

SONY DSC   SONY DSC  SONY DSCSONY DSC

A teraz idę odpoczywać … Keep Calm&Carry on 🙂