kuchennie: tarta ze śliwkami

SONY DSCŚliwki to łączący element lata i początku roku szkolnego, kiedy już się wszystkim wydaje, że idzie jesień wtedy czas na tartę. Pyszną i najlepszą podawaną na ciepło:)

Składniki:

25 dag mąki pszennej

10 dag cukru brązowego

15 dag masła w kawałkach

1 łyżeczka oleju

Nadzienie:

1 kg śliwek, miękkich i soczystych – w oryginale śliwka francuska lub włoska, ale nadaje się również dąbrowicka i miękka, dojrzała mieszana śliwka

3 łyzki cukru brązowego

3 łyżki kaszy manny

troche wiórek masła

SONY DSCPrzede wszystkim, mąkę, cukier, masło i olej ugniatamy na zwartą masę, pozostawiamy w temp. pokojowej na 20 min.

SONY DSC

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wypróbowałam i wiem, że to akuratna temperatura. Kroimy śliwki na ćwiartki.

SONY DSC

Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem, można nakuć widelcem ciasto, następnie wierzch ciasta sypiemy kaszą manną, aby ta wchłoneła sok ze śliwek.

SONY DSC   SONY DSC

Układamy śliwki skórką do ciasta, w okrąg zaczynając od brzegu.

SONY DSCPo ułożeniu śliwek, kilka wiórek masła i sypiemy cukrem brązowym.

SONY DSC  SONY DSC

W piekarniku pieczemy 30 min, śliwki muszą puścić sok, ciasto delikatnie musi się zarumienić.

SONY DSCCiasto najlepiej smakuje na ciepło, pycha!!! Zdecydowanie słodkie co nieco na sobotni wieczór:)

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Życzę smacznego!!

A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂