kuchennie: potrawka stołówkowa

Jak chodziłam do podstawówki oczywiście jadłam obiady na stołówce, mimo wielu różnych dań, które tam serwowano, nie to, że jedzenie było najwyższych lotów, zapamiętałam kilka szczególnie, tym razem wersja potrawki z kurczaka. Jeśli ktoś chce coś niewyrafinowanego na obiad to to stołówkowe danie się nada:D

Co potrzebujecie:

pierś z kury

masło, mąka, rosół ( ja mam warzywko w proszku ekologiczne i wodę)

koperek, pietruszka

sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

śmietana do sosów / zup

sól, pieprz

do tego: ziemniaki, marchewka z groszkiem

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (5)

Kurę myjemy i kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni.

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (6)

W osobnej patelni tworzymy zasmażkę (1:1), ja zazwyczaj biorę dwie łyżki masła i po roztopieniu dodaję dwie łyżki mąki. Następnie dodaję dwie szklanki rosołu – łyżka warzywka i woda. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i śmietanę – przyprawy w zależności jakie smaki preferujecie.

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (7) keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (9) keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (10) keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (11)

Kroimy koperek (pęczek) i pietruszkę zieloną (min. pół pęczka) i dorzucamy do sosu.

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (12) keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (14)

Po usmażeniu kurę, ją także dorzucamy do sosu.

Następnie gotujemy ziemniaki i robimy marchewkę z groszkiem – na ciepło z mąką ziemniaczaną:)

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (2)

Podajemy wszystko razem, ja uwielbiam to zestawienie mimo, że kojarzy się ze stołówkowym jedzeniem.

keepcalmcarryon-potrawka z kurczaka  (22)

A Wy co pamiętacie z podstawówkowej stołówki?

A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂