kuchennie: pierniczki

Świąteczny okres łączy się dla mnie z zapachem piernikowym. Zatem dzisiaj na blogu pierniczki:)

Składniki:

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCDla małej porcji:

1,5 szkl mąki

3/4 paczki masła

0,5 szkl cukru

1 łyż. kakao

2 żółtka

1 łyż. cynamonu

1 cukier waniliowy

1 łyż. miodu

szczypta soli

SONY DSCMąka, kakao i sól – wymieszać. Dodajemy masło, żółtka, cukier waniliowy, cukier, miód, cynamon – ugniatamy wszystko razem.

SONY DSC SONY DSCZawijamy w papier do pieczenia, tworząc rulon. Do lodówki na 45 min. Po wyjęciu, wałkujemy po kawałku, wycinamy ciastka foremkami. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 175 st. przez 10 – 12 min.

SONY DSC

SONY DSC

Można udekorować wg uznania.

A teraz..Keep Calm and Carry On 🙂