Kilka faktów o: olej kokosowy

olej-kokosowy-500-mlPalma kokosowa znana jest również jako drzewo życia, drzewo tysiąca zastosowań lub lekarstwo na wszelkie choroby.  Olej kokosowy otrzymujemy z orzecha kokosowego z jego miąższu, tłoczony i rozgrzewany, olej możemy otrzymać również z tłoczenia na zimno, cena oczywiście wtedy wzrasta. Olej kokosowy możemy sosować zewnętrznie i wewnętrznie. Zacznijmy od wnętrza. Olejem tym możemy smarować pieczywo, na nim również wskazane jest piec i smażyć.

Spożywany olej zawiera dużo kwasów nasyconych w tym kwas laurynowy i kaprylowy. Olej ten jako jeden z nielicznych nie wspomaga budowy tkanki tłuszczowej, lecz wspomaga odchudzanie i przemianę materii. Kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na nasz organizm. Mają działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze. Wpływają na niszczenie takich wirusów jak: wirus HIV, cytomegalowirusów, wirusa opryszczki, wirusów przeziębienia, Helicobacter pylori, bakterii wywołujących wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego. Jednocześnie łagodzą i wspomagają kurację przy: bólach zębów, trądziku, opryszczce, wypryskach i egzemie, zapaleniu i owrzodzeniu skóry, syfilisie, łysieniu, siniakach, osłabieniu odporności, kaszlu, gorączce, kamieniach na nerkach, astmie, osteoporozie czy problemach trawiennych, oraz wielu innych.

Często jest to tłuszcz stosowany przy cukrzycy typu II. Jeśli zaś chodzi o zewnętrzne stosowanie w celu zdrowotnym, to wg badań wpływa ten olej na szybsze gojenie się ran i blizn, łagodzi swędzenie po ukąszeniu owada, a także zwalcza grzybice stóp.

Olej kokosowy jest również znany w kosmetyce. Głównym efektem stoswania zewnętrznego oleju kokosowego dla celów pielęgnacyjnych jest wygładzenie, nawilżenie i odżywienie zarówno skóry jak i włosów. Jeśli chodzi o wpływ na włosy to również zauważalna jest regeneracja rozdwajających się końcówek włosów.

Zatem olej kokosowy ma same pozytywy. Lecimy i kupujemy:)

olej_kokosowyA teraz…Keep Calm and Carry On 🙂