Kilka faktów o: Czekolada / kakaowiec

keepcalmcarryon-czekolada2Czekolada tworzona jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego i innych dodatków. Tak naprawdę najważniejsza jest właśnie miazga kakaowa. Pierwsza czekolada została wyprodukowana w 1839 roku w Niemczech.

keepcalmcarryon-czekoladaRodzaje czekolad:

  • gorzka   70% i więcej miazgi kakaowej
  • mleczna 50% miazgi kakaowej
  • biała bez zawartości proszku kakaowego
  • deserowa powyżej 50% miazgi kakaowej

Najważniejsze serce czekolady to miazgi kakaowej z kakaowca. I to właśnie ten kakaowiec jest najważniejszym z ważnych składników i to zawartość kakaowca wpływa korzystnie na człowieka zarówno psychicznie jak i fizycznie.

keepcalmcarryon-cocoa_nutZatem co zawiera:

  • kofeina (5-10 mg w tabliczce czekolady)
  • magnez, mangan, fosfor, kobalt, wapń, żelazo, cynk
  • witaminy H, E, B
  • flawonoidy
  • teobromina ( w czekoladzie gorzkiej ok. 1%, w mlecznej ok. 0.1-0,5%, zawarta również w yerba mate)
  • tryptofan
  • anandamid, który w małych ilościach wpływa na podtrzymanie ciąży
  • fenyloetyloamina jest również zawarta w antydepresantach, lekach na odchudzanie i stymulantach typu metamfetamina

Jeżeli mowa o teobrominie to jest to substancja szkodliwa dla wielu zwierząt – konie, psy, koty i papugi – a nawet dwie tabliczki czekolady dla małego zwierzaka może być śmiertelna.

keep-calm-and-eat-chocolate-1004Co nam daje jedzenie czekolady?

  • pobudzenie
  • poprawa nastroju, wspomaga sen i relaks
  • tryptofan przekształca się w serotoninę
  • zwiększenie wytrzymałości i odporności na ból (zalecane biegaczom)
  • wspomaganie neuroprzekaźniki
  • pobudzenie mięśnia sercowego, rozszerzenie naczyń krwionośnych
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • właściwości przeciwkaszlowe (podobne działanie do kodeiny)
  • zmniejsza ryzyko nowotworów

93c2cd61aeW niektórych krajach czekolada najpopularniejsza jest w formie pitnej.

UWAGA! Trzeba zaznaczyć, że jest to LEGALNY narkotyk:) Bardzo szybko uzależnia.

ALE…..!!!

NIE, nie jest szkodliwa dla zębów. Kakaowiec zawiera substancje bakteriobójcze.

NIE, nie jest powodem problemów skórnych, wręcz przeciwnie, w małych ilościach (nie nadużywając) ze względu na antyoksydanty, opóźnia procesy starzenia skóry.

Zatem, jemy czekoladę:)

MjAxMy02NDlkNGQwOWVlZGZkNWIx

 

tłumaczenie:Chciałabym, żeby moja aplikacja utraty wagi miała przycisk PMS. Wtedy mogłabym jeść całą czekoladę, tyle ile chcę i nie czuć się z tym źle.

 

A teraz…Keep Calm and Carry On:)