kilka faktów o: ARBUZ

Arbuz to jedno z owoców, które bardzo mocno kojarzy się z latem. W dni upalne to nic lepszego na nawodnienie nie ma. Arbuz to owoc z rodziny dyniowatych, uprawiany jak warzywo w klimacie ciepłym. Jednym z największych producentów to Chiny i następnie Turcja, jeśli chodzi o Europę tutaj mamy wiele państw, które dystrybuują arbuzy: Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja, Francja, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Węgry i Ukraina. W Polsce jest to również bardzo popularny owoc uprawiany. Jest to roślina jednoroczna.

arbuzźródło:  parentinghealthybabies.com

Co zawiera arbuz?

  • 92% to woda
  • kwas jabłkowy i cytrynowy
  • witamina A, B1, B2, C
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • sód
  • fosfor
  • żelazo
  • miedź
  • aminokwasy

 

arbuz2źródło: npr.org

Co nam daje zdrowy arbuz?

  • polepsza przemianę materii
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów
  • jest moczopędny, zalecany przy chorobach nerek i pęcherza
  • wspomaga hamować rozwój komórek nowotworowych
  • opóźnia proces starzenia
  • przyśpiesza regenerację mięśni
  • wspomaga kontrolę trójglicerydów we krwi
  • wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi, wspomaga układ krążenia
  • zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • hamuje proces rozwoju miażdżycy
  • działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco na skórę twarzy
arbuz3źródło: creative-culinary.com

A zatem do zdrowych arbuzów czas start….!!! Wychodzi na to, że arbuz daje nam zdecydowanie dużo więcej zdrowia niż się spodziewałam. A do tego ile pomysłów można kulinarnych zrealizować z pomocą takiego cudownego owocu jakim jest arbuz.

A teraz…Keep Calm and Carry On 🙂